ČOKOLADNI KUKIJI,
KI VAM BODO SPREMENILI ŽIVLJENJE

Čeprav se zdijo čokoladni kukiji enostavni, je razvoj recepta kar zahteven proces. Anže, ki je, mimogrede, tudi oblikoval tole knjigo, je zasnoval recept, ki ga uporabljamo v Bifeju že kar nekaj let. Prava razmerja in dobre sestavine (maslo in čokolada!) ter ravno prav odmerjen čas v pečici so trije najpomembnejši dejavniki, da dobimo, kar od čokoladnega kukija želimo: hrustljav rob in mehko notranjost.

Sestavine so precej klasične s preobratom pri maslu. Da dobimo rjavo maslo, ga počasi kuhamo, dokler mlečni delci ne karamelizirajo, to poudari njegovo oreščkasto aromo in v resnici spremeni življenje za vedno.

Čisto mogoče je, da ne boste nikoli več delali drugih čokoladnih kukijev.

ZA KAKŠNIH 15 VELIKIH PIŠKOTOV (DVA PEKAČA)

220 g masla
200 g rjavega sladkorja
1 žlička vaniljeve esence
2 jajci
230 g moke
40 g ovsenih kosmičev
1 žlička sode bikarbone
1 žlička soli
150 g mlečne čokolade
50 g temne čokolade (s približno 
70 % kakavovih delcev)
ali bele ali pa kar mlečne
150 g orehov

POSTOPEK

Maslo v kozici  stopimo in na majhnem ognju kuhamo dobrih 10 minut. Nič ne mešamo. Med cvrčanjem, brbotanjem in penjenjem počasi nastaja rjavo maslo. Pazimo, da se ne zažge. Meja med rjavim in zažganim maslom je tanka. Ko dobi lepo zlato barvo in fino aromo, je nared. Pustimo ga približno pet minut, da se malo ohladi.

Grobo narežemo orehe (ali pekan orehe ali lešnike) in obe vrsti čokolade. Stehtamo sladkor, dodamo malo ohlajeno rjavo maslo (z dna posode postrgamo, če se je kaj prijelo) in jajci ter v stoječem mešalniku ali z ročnim stepamo nekaj minut, da postane malo svetlejše barve. Vmešamo še vaniljevo esenco.

V manjši posodi zmešamo moko, ovsene kosmiče, sodo, sol, čokolado in orehe. To dodamo masleni masi in vse skupaj dobro premešamo. Masa je bolj redka kot tista pri običajnih kukijih. Za vsaj pet  minut jo postavimo v hladilnik.

V tem času si pripravimo pekače (in naredimo red v kuhinji!). Z žlico zajemamo maso in oblikujemo kroglice poljubne velikosti. Meni so najbolj všeč približno tako velike kot žogica za golf. Med peko se razlezejo, zato jih na pekač razporedimo tako, da je med njimi vsaj pet centimetrov prostora.

Pečemo na 175 stopinjah 10 ali 11 minut.

Kukije nekaj minut pustimo na pekaču, potem pa jih preložimo na rešetko, da se dokončno ohladijo.