SALSA VERDE

Vsaka kuhinja ima svojo različico salse verde, in roko na srce, tudi meni še nikoli ni uspelo narediti dvakrat enake. Angleške različice vsebujejo več mete, francoske pa več pehtrana, prilagodite si sestavine tako, kot ugaja vam.

Pravilo naj bi bilo, da mora vsebovati sedem zelišč, izberemo tista, ki nam najbolj dišijo, oziroma tista, ki jih ima naša branjevka. Pogosto dodam še slani inčun ali dva. Moja najljubša različica pa je tale.

ZA ENO SKLEDICO

šopek pehtrana
šopek koprca
nekaj vejic peteršilja
manjši šopek mete
manjši šopek koriandra
šopek drobnjaka
1 žlička majoneze
1 jajce
1 žlica gorčice
2 žlici kisle smetane
1 žlička limonine paste
sol
sveže zmlet poper

POSTOPEK

Jajce trdo skuhamo, olupimo in narežemo na majhne kockice. Vsa zelišča dobro operemo, osušimo in jim odstranimo trša stebelca. Drobno jih sesekljamo (tole bo treba kar na roko!).

Zmešamo vse sestavine, po okusu začinimo in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro in največ dva dni.

UPORABA

Za popestrit kuhan krompir, govedino iz juhe ali pa pečeno ribo, namažemo jo na kreker ali pa z žlico salse zašpilimo kakšno mineštro.